Preventie en integriteitsbeleid KV Focus
Bij KV Focus streven we er naar een veilige sportvereniging te zijn. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag! Daarom hebben we een gedragsprotocol, waarin de waarden en normen voor ledenzijn vastgelegd. Van eenieder wordt verwacht deze te zullen nakomen en zo nodig elkaar hier op aan te spreken. De gedragsregels zijn richtlijnen, opgesteld voor zowel de leden als voor de bezoekers van onze vereniging.
''Gedragsregels''Het uitgangspunt zijn de gedragsregels van NOC*NSF en de sportbonden. Deze zijn bindend voor elke sportclub, dus ook voor KV Focus. Naast deze gedragsregels hebben we ook eigen omgangsregels en huisregels afgesproken.
De NOC*NSF heeft gedragsregels opgesteld voor: bestuurder, scheidsrechter, trainers/coach en sporter. ''Aannamebeleid Sportbegeleiders''Bij KV Focus willen we sportbegeleiders van onbesproken gedrag. Door een aannamebeleid te hanteren willen we dit bereiken. Er zijn vijf stappen voor het aanstellen van betrouwbare sportbegeleiders (betaald/vrijwilliger).
1. We vragen aan alle sportbegeleiders, vrijwilligers en bestuursleden om een VOG (verklaring omtrent gedrag). In een persoonlijk gesprek geven we als bestuur aan waarom dit voor KV Focus belangrijk is. 2. We checken referenties bij verenigingen waar de sollicitant actief was. Dit doen we niet alleen bij het bestuur, maar ook bij een sportend lid of sportouders van de vorige vereniging van een sollicitant; 3. We checken of iemand in het Register met tuchtuitspraken voor zeden in de sport staat; 4. We vragen alle vrijwilligers en betaalde krachten om hun handtekening te zetten onder de onderwerping aan het tuchtrecht*. Dit schept duidelijkheid en maakt dat je iemand kan aanspreken op grensoverschrijdend gedrag; *Leden van de vereniging zijn via hun lidmaatschap gebonden aan de bond en daarmee aan het sport tuchtrecht. Zij hoeven deze verklaring dus niet te ondertekenen. Dat is al gebeurd in het lidmaatschapscontract'' 5. We laten ook de omgangsregels ondertekenen door de sportbegeleiders. |
''Media en veilig sportklimaat''Een mediawijze sportvereniging geeft zelf het goede voorbeeld. Dat geldt ook voor het respecteren van wat wel en niet kan of mag bij het gebruik van ict (privacy, auteursrecht) en sociale media. Zo hebben we de volgende regels opgesteld:
- Wij vagen altijd toestemming van leden, vrijwilligers en medewerkers voor de verwerking van persoonsgebonden gegevens; - Wij verzamelen en gebruiken niet meer gegevens van en over leden en andere betrokkenen, dan strikt noodzakelijk is voor het gebruik; - We hebben een lijst over de do’s en don’ts van sociale media opgesteld, toegespitst op jongeren en begeleiders; - We gebruik content (foto’s, video’s, tekst) alleen op rechtmatige wijze, dus met voorafgaande toestemming of in overeenstemming met het auteursrecht; - We respecteer de (online) privacy van sporters, vrijwilligers, bestuurders en begeleiders. Als er informatie gedeeld wordt binnen de vereniging, zullen we dat zoveel mogelijk binnen een beveiligde omgeving ('achter een inlog') doen. |
Vertrouwenspersoon KV Focus (VCP)
Seksuele intimidatie en/of ander ongewenst gedrag is geen nieuw begrip meer in Nederland. Ook binnen de sport komt het voor. Al snel denken we hierbij aan jonge sporters die slachtoffer zijn geworden van volwassen begeleiders. Maar het komt ook voor tussen sporters onderling, of tussen begeleiders. Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken en steun te zoeken. Wil je een melding maken? Dat kan via onderstaande contactgegevens.
VCP KV Focus: Sonja Klijn
Mobiel: 06-23833427
E-mail: [email protected]
VCP KV Focus: Sonja Klijn
Mobiel: 06-23833427
E-mail: [email protected]